POSKUS: TRDOTA VODE

1. UVOD

Trdoto vode povzročajo različne količine kalcijevih in magnezijevih soli raztopljenih v vodi. Na površine v kopalnici, grelne površine (bojler za vodo, cevi centralne napeljave, vodovodne pipe, posode s katerimi grejemo vodo .) se nalaga tako imenovani "vodni kamen". Nastane zaradi soli, ki se izločijo in nastanejo usedline. Vodni kamen je neškodljiv in naravna sestavine pitne vode.
S količino pene, ki nastane ob stresanju vode in milnice, lahko predvidevamo ali je voda trda ali mehka. Največ pene nastane pri mehki vodi.

2. POTREBŠČINE

epruveta - 4 kom
milnica - 8 ml
zamašek za epruveto - 4 kom
ravnilo - 1 kom
milimetrski papir A4 - 1 kom

3. NAVODILO ZA DELO

Uporabimo šest različnih tipov vode: pitno vodo, deževnico, stoječo vodo, tekočo vodo, morsko vodo in destilirano vodo. Vode, ki smo jih zajeli (pitna voda, deževnica, stoječa voda, tekoča voda, morska voda in destilirana voda), nalijemo po 5 ml v posamezne epruvete in jih označimo s številkami od 1 do 4 na naslednji način:

  1. PITNA VODA - iz vodovoda
  2. DEŽEVNICA
  3. STOJEČA VODA - mlaka, ribnik .
  4. TEKOČA VODA - potok, reka .
  5. MORSKA VODA
  6. DESTILIRANA VODA

V vsako epruveto dodamo 2 ml pripravljene milnice (milnico pripravite tako, da košček mila raztopite v 70% etanolu). Vsako epruveto zamašimo z zamaškom in 10x enakomerno stresamo. Po stresanju izmerimo višino nastale pene. Rezultate vpišite v Tabelo 1. Dobljene rezultate ponazorite na milimetrski papir v obliki histograma višine pene (ordinatna os - Y) v odvisnosti od vrste vode (abscisna os - X).

4. OPAŽANJA IN SKLEPI

Komentiraj rezultate v tabeli!

Destilirana voda je bila najmehkejša, saj je bilo v njej največ pene, kar 75 mm. Najtrdnejša pa je pitna voda, v njej je bilo pene najmanj, samo 20mm.

TRDOTA
VODE

EPRUVETA 1
PITNA VODA

EPRUVETA 2
DEŽEVNICA

EPRUVETA 3
STOJEČA VODA

EPRUVETA 4
TEKOČA VODA

EPRUVETA 5
MORSKA VODA

EPRUVETA 6
DESTILIRANA VODA

Višina pene
(mm)

20mm

22mm

54mm

59mm

50mm

75mm