![]() |
PRIPRAVA IN KUHANJE STARIH SLOVENSKIH JEDI |
Recepti: PROSENA KAŠA MOČNIK KMEČKO ZELJE IN AJDOVI ŽGANCI |
V četrtek, 3. 1. 2008, smo dekleta vseh starosti pri medgeneracijskem druženju, pripravljale in kuhale stare slovenske jedi. Skuhale smo močnik (turšna župca), kmečko zelje, proseno kašo in žgance. Razdelile smo se v skupine po šest. Da nam je šlo bolje od rok, nam je učiteljica Miša razdelila bonbone. Pri kuhanju smo se zelo trudili. Najprej je bila kuhana prosena kaša s slivami, nato močnik, žganci in kmečko zelje pa šele na koncu. Vse jedi smo tudi poizkusile. Bile so več kot odlične. Nekateri so se odločili, da bodo te jedi tudi doma skuhali. Marjetka Modrijan in Anita Treven, 5./9 |
|
Sestavine:
- 2l mleka V lonec damo kašo in vodo.Ko voda zavre jo odlijemo.V lonec dodamo mleko,maslo,malo smetane,suhe slive in sladkor po okusu.Skupaj kuhamo pol ure. |
SESTAVINE: POSTOPEK: To je samostojna jed, primerna za večerje, ker je lahka. |
SESTAVINE: POSTOPEK: Zelje kuhamo 30 min, krompir pa 20-25 min. Nato krompir zmečkamo z vodo vred in ga pridamo k precejenemu zelju. Med tem segrejemo ocvirke in jih pridamo k kuhanemu zelju. Na koncu še posolimo. |
AJDOVI ŽGANCI Sestavine:- voda - ajdova moka - sol - krompir (po želji) - ocvirki (po želji) Priprava: Najprej zavremo vodo, nato dodamo ajdovo moko.Na sredi naredimo luknjico
in solimo po okusu.Kuhamo približno do 30 min. |